Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

Кулінарія

Сьогодні хочу вам запропонувати рецепт копченої ковбаси на дровах, приготовленої за рецептом мого дідуся. Ковбаса приготовлена за цим рецептом смачна та святкова, так як готуємо її на Великдень та Різдво. У склад цієї ковбаси входить три види м’ясо, це сала, телятина та свинина. Коптимо на фруктових дровах, це є основною умовою смачного прокопченого м’яса. Особливо слід слідкувати за тим, щоб не пересолити і чітко запам’ятати, що на 1 кг. м’яса іде 15 гр. солі) ні на грам більше.

Що нам знадобиться:

  • М’ясо – 3,5 кг.  (із них 2 кг. свинини; 1 кг. телятини; 0,5 кг. сала)
  • Сіль – 50 гр. (на 1 кг. м’яса 15 гр. солі)
  • Харчова салітра – 3 гр. (я давав на 1 кг. – 1 гр. салітри)
  • Часник – 2 головки
  • Кмин – щіпка
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Вода – 300 мл.
  • Кишка свиняча

Рецепт ковбаси на дровах в коптилці

1. Спершу нам потрібно м’ясо порізати на шматки. Сіль змішуємо із салітрою  та посипаємо нарізане м’ясо, перемішуємо його добряче та ставимо у прохолодне місце (можна в холодильник) на 2 доби.

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

2. Після двох днів маринування ми приступаємо до формування ковбаси, та безпосереднього її коптіння. Для цього нам потрібно перемолоти на м’ясорубці м’ясо.

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

3. До перемеленого м’яса нам потрібно додати чорний мелений перець, яйце, та вичавлений часник, і полити водою (вода потрібна для того, щоб наша ковбаса не була дуже сухою після процесу коптіння).

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

4. Основне наше завдання, це добре вимішати фарш. Особисто я мішала протягом 15 хв.

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

5. Коли фарш готовий, тоді приступаємо до приготування ковбасниць. Для цього за допомогою м’ясорубки та спеціальної насадки робимо ковбасниці.

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

 

6. Коли ковбаски готові, ми їх переміщаємо у заздалегідь підготовлену коптильню, яку ми пропалюємо, щоб вона була розігрітою.

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

7. Розпочинається процес коптіння ковбаси, він займає приблизно 3 год. на повільному огні за допомогою фруктових дров, (у мене цегляна коптильня), це залежить від вашої коптильні, якщо у бочці коптити, це може зайняти трохи більше часу.

Домашня копчена ковбаса за дідусевим рецептом. Смакота перевірена роками

8. Ось і все, після того, як ми покоптимо ковбасу ( у мене процес коптіння зайняв 3 год 15 хв.) нам потрібно ковбасу перенести до хати, та залишити її до повного охолодження, а вже тоді куштувати, я залишаю на ніч.

Джерело

Залишити відповідь

  1. Ярослав

    Салітру “ти додавав”, а фарш “вона мішала” 15 хв. Разом робили. Тому, напевно, смачно вийшло. Ти хлопець щедрий – маю надію…

    Відповіcти