15 фактів про мед, яких ви точно не знали!

Статті

Мед – це настільки унікальний продукт, що результати його досліджень до цих пір вражають людину, а його роль в медицині, косметології, дієтології неоціненна. «Бджолина Лавка» підготувла 15 фактів, які здивують навіть закоренілого скептика:

Мед може зберігатися практично вічно. У давньоєгипетських пірамідах під час археологічних розкопок були знайдені амфори з медом, який не втратив не тільки поживних властивостей, але і смак і колір. Його хімічний склад теж майже не змінився.

Тільки третина нектару, зібраного бджолами, йде на виробництво меду. Інші дві третини використовуються комахами як своєрідне паливо під час польоту (для довідки: для виробництва 100 г меду бджола повинна подолати відстань, яка дорівнює довжині екватора).

Бджоли здатні розрізняти, на якій відстані від вулика знаходиться медонос і повідомляти про це іншим бджолам. В якості засобу спілкування вони використовують спеціальні види «танцю».

У стародавньому світі (особливо в Єгипті, Греції і Римі) мед використовувався в якості валюти. Нарівні з золотими монетами їм можна було оплатити будь-яку покупку, а також штрафи і податки. Це свідчить про те, що в ті часи мед був досить дефіцитним продуктом і був по кишені далеко не кожній людині.

Як не дивно, лідером світового ринку з виробництва меду є Китай – країна, де мед не є традиційним продуктом. Китайський мед дуже дешевий і часто невисокої якості, тому що виробляється на фермах без додаткового контролю. Типові недоліки такого меду – висока вологість і скисання.

Вираз «медовий місяць» – це не порожній звук. Він прийшов до нас від вікінгів, які традиційно в перший місяць після весілля їли багато меду і пили медові напої. Згодом така традиція довгий час зберігалася в Норвегії.

Слово «мед» прийшло до нас з Ізраїлю і має дуже давнє коріння. У перекладі з староєврейського воно означає магічні чари.

За хімічним складом мед нагадує плазму крові людини.

Незважаючи на те, що в світі виділяється більше 20 сортів меду, жоден з них не є продуктом з нектару однієї рослини. Це пояснюється неможливістю зростання в ареалі тільки одного виду медоносних рослин.

Існують отруйні сорти меду. Їх отримують з нектару отруйних рослин. Такий мед називають п’яним і його ні в якому разі не використовують в їжу.

Мед – основа для багатьох напоїв: алкогольних (пиво, медовуха і мед) і енергетичних (суботні). Алкогольні мед і пиво варилися в основному ченцями, а іноді і шинкарями, а суботні був тонізуючим напоєм. У нього додавали лікувальні трави і коріння і продавали в усіх людних місцях. Мед – це основа безлічі європейських алкогольних тонізуючих коктейлів, таких як грог і глінтвейн.

Чим темніше мед, тим більша в ньому концентрація поживних елементів.

Мед може бути наркотиком, якщо нектар для нього зібраний з рослин, що володіють наркотичним ефектом.

У 16-18 століттях мед активно використовували для виробництва цементу.

У Парижі існує готель для бджіл. Він має вигляд невеликої конструкції з різних видів колод, дощок і цегли, де бджоли різних порід можуть будувати собі вулики в умовах міста. Зроблені такі готелі для збереження популяції бджіл і поліпшення життя рослин в міських умовах.

Існує ще чимало фактів, які змусять вас подивитися на цей смачний продукт в іншому світлі. І більш того, з роками їх кількість тільки зростає.

Джерело

Залишити відповідь